!N V!NO VER!TAS

Våren har åter övergått i sommar, lika obemärkt som uppenbart. Jag konstaterar att jag efter 29 vårar fortfarande blir lika överraskad över naturens plötsliga fyrkerier av blommor och blad. Det är som en återkommande dröm som jag aldrig minns början på.

Bortom snacket om väder och vind: det väsentliga. Men det hänger ihop. När kvällarna är ljumma och nätterna ljusa flockas vi kring festligheter. Om vintern har bjudit till mysiga sammankomster som håller värmen uppe med ljusa minnen och drömmande blickar mot framtiden, är sommarens fester betydligt mer hyllande av nuet, och i det nakna ljuset går det inte att gömma några sanningar. Under den korta sommaren i norr har vi inte tid med undanflykter och komplicerade resonemang. Vi går rakt på sakt, utmanar varandra. Vi river barriärerna; av med alla tunga märkeskläder och bort med karriärsstegarna – vem bryr sig nu? -, fram med den blottade huden, den bleka vaden, vinterns nästan bortbantade fettdepåer. Bort med allt, fram med allt. Enkelheten styr, smakerna är enkla; sött, salt och surt.

Bland klirrande flaskor och skålande glas studsar sanningarna fram i allt högre takt ju längre kvällen lider. Det är på många sätt fantastiskt. Just igår var en sådan kväll. Idag är huvudet lite lagom trött av alla dessa sanningar. Nog har jag glömt bort de flesta, tack och lov, kanske. För hur många sanningar orkar man egentligen med? Sanningar i bemärkelsen tidigare oklarheter, gömda fakta och självbedrägerier. Sanningar som avtäcks endast för en kväll för att åter falla i skugga när dagsljuset inträder. Sanningar, rena som kirurgknivar, sterila i verklighetens smuts.

Det var en härlig fest. Jag sa en och annan sanning jag också. Men sanningar är flyktiga, sköljs bort med ett glas resorb. När den sprängkåta sommaren vill komma till med glittrande solsken, skrikande studentflak och glödande asfalt, blir världen så intensiv att allt som tidigare varit, sanning som lögn, försvinner. Vi blir våldtagna av ett carpe diem som inte ger sig förrän vår rödbrända hud sticker och spänner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s