Att vara ständig tröstar

Sommar på lågvarv. Svenskt Näringsliv lyckades dock piska upp en ordentlig storm i mitt inre när de i slutet av juni offentliggjorde sin rapport Konsten att strula till ett liv . DN gjorde mig uppmärksam och sedan dess har jag gått omkring med ett inre åskväder som inte ville släppa mig förrän nu; Sveriges skarpaste sekreterare Peter Englund hjälper mig genom sin lysande formulerade text till en lugn hamn. Jag känner mig trygg när jag vet att Svenskt Näringsliv får sådant svar på tal.

Jag har nu själv tagit del av hela rapporten Konsten att strula till ett liv och finner den väldigt intressant. Människosynen är som hämtat ur vilken dystopi som helst; du skall icke drivas av något annat än statens intresse för ekonomisk vinst och profit. Allt olönsamt bör förbjudas eller åtminstone straffas hårt. Jag älskar att läsa dystopier som 1984, Brave New World och Vi, men när det plötsligt konkret tar plats i min egen värld är det inte bara intressant; det är skrämmande.

Peter Englund försvarar tappert kulturen och jag tackar honom för det. Jag undrar om SN ens försökt förstå innebörden av kultur. Den dagliga dosen av kvartalsrapporter, börsindex och budgetförslag står i kontrast till de begrepp som kultur livnär. Jag får väl erkänna att jag kanske inte riktigt alltid förstår alla ekonomiska samband och begrepp; jag ser till att värna om de intressen jag har för mig och mina medmänniskor. Kanske borde på samma sätt SN erkänna att de inte förstår sig på kultur och dess roll för människan. Då skulle vi nog kunna närma oss varandra en smula.

Jag instämmer i Peter Englunds funderingar: ”Frågan är bara vad man ska ta sig till om mänskorna trots nedskurna studiebidrag ändå envisas med att studera humaniora och konst?” Ja, Svenskt Näringsliv, har ni tänkt på det?

wilgot

Spana in denna diskussion i SVT Gomorron Sverige:

http://svtplay.se/v/2468935/gomorron_sverige/slaget_mot_humaniora

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s